SEMUNDJA E ARTERIES KORONARE

February 15, 2021 0 Comments

Çfarë është operacioni i bypass-it koronar?

Kirurgjia e bajpas-it koronar është një operacion që rrit rrjedhjen e gjakut në zemrën tonë. Zemra jonë është një pompë muskulore dhe ushqehet nga enët që ne i quajmë arterie koronare.

Përse bëhet ndërhyrja kirurgjikale koronare?

Koroner baypas ameliyatı kalbimize olan kan akımını arttırarak kalbimizin daha iyi kanlanmasını sağlar ve bu şekilde kalbimizi olası bir krizden korur ayrıca nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetleri ortadan kaldırır.

Si rezultat i ngushtimit të sipërfaqes së brendshme të arterieve koronare me formacionet që ne i quajmë pllakë, rrjedha e gjakut në zemër zvogëlohet dhe kjo situatë rezulton që zemra të mos ushqehet, domethënë rezulton në shkuarjen e më pak të oksigjen në zemër. Kjo situatë shkakton një dhimbje gjoksi në zemrën tonë që ne e quajmë “Angjina”, e cila ndodh veçanërisht kur trupi është ne lëvizje. Angjina është një dhimbje shumë e rëndë dhe therëse që shpesh zgjat 2-3 minuta për një kohë të shkurtër. Faza tjetër e kësaj situate është “atak në zemër”. Kirurgjia e bajpas-it koronar rrit rrjedhjen e gjakut në zemrën tonë dhe siguron furnizim më të mirë me gjak të zemrës tonë, duke mbrojtur kështu zemrën tonë nga një krizë e mundshme dhe duke eleminuar ankesat si gulçimi dhe dhimbja e gjoksit

A është Operacioni i Bypass-it Koroner nje operacion që bëhet shpesh?

Kirurgjia e Bajpas-it Koronar është një operacion që b5het shpesh si në vendin tonë si ne të gjithë botën.

Si bëhet Operacioni i Bypass-it koronar?

Kirurgjia e Bajpas-it Koronar kryhet me teknika të ndryshme. Teknika që kryhet më shpesh,me përvojën më të madhe  si me rezultate më të mira është kirurgjia që ne e quajmë kirurgji “Bypass Klasik  Koronar”. Cilado teknikë që përdoret, nje prej anëve të damarëve që ne i quajmë damarë të rinj qepet përtej stenozës në damarët që kanë stenozë,ana  tjetër qepet në enën e aortës. Kështu, stenoza bëhet “bypass”.

Kirurgjia klasike e bajpas-it koronar

Në këtë operacion, kocka e gjoksit hapet. Zemra ndalet me një teknikë të veçantë dhe lidhet me një makinë që ne e quajmë makineri “zemër-mushkëri”.Kjo makinë funksionon si zemra dhe mushkëritë gjatë operacionit. Pasi të jenë qepur venat e reja, zemra fillon përsëri të rrahë dhe zemra ndahet nga makineria. Më pas, kockat dhe indet qepen përsëri dhe operacioni përfundon.Avantazhi më i rëndësishëm i këtij operacioni është se meqenëse zemra ndalet, enët e reja qepen në një mjedis shumë më të rehatshëm dhe ky është faktori më i rëndësishëm që rrit suksesin e operacioneve bajpas. Përveç kësaj, me këtë teknikë kirurgjikale, ju mund të anashkaloni në mënyrë të sigurt sa më shumë enë që dëshironi dhe madje t’i qepni këto enë edhe në shtrëngime shumë të gjata.

Operacioni i Bypass-it ne zemrën që rreh

Ky operacion bëhet duke hapur kockën e gjoksit si tek  operacioni klasik i bajpas koronar.Por, enët e reja qepen në enët me stenozë pa ndalur zemrën dhe pa përdorur  makinën            zemër-mushkëri.Përparësia më e rëndësishme e kësaj operacioni është se ajo kryhet pa përdorur makinën zemër-mushkëri.Kështu që efektet anësore që mund të ndodhin për shkak të makinës minimizohen.Sidoqoftë, disavantazhi më i rëndësishëm i operacionit është se nuk mund të zbatohet për çdo pacient. Në disa pacientë, meqenëse struktura vaskulare është jashtëzakonisht e kalcifikuar, qepja e enëve të reja mund të mos jetë e shëndetshme në zemrën që rreh dhe mundësia e stenozës rritet më pas në këtë procedurë, të cilën ne e quajmë anastomozë. Nuk duhet harruar se një nga faktorët më të rëndësishëm në suksesin e operacioneve të bajpasit koronar është anastomoza perfekte. Për këtë arsye, operacioni bajpas në zemrën që rreh duhet të zbatohet vetëm për pacientët që kanë një strukturë vaskulare e cila lejojon një anastomozë të përsosur.

Kirurgjia e Bajpas-it Koronar me prerje të vogël “Minimalisht Pushtuese”

Në këtë teknikë kirurgjikale, zemra arrihet me një prerje 7-8 cm të bërë nga ana e gjoksit midis brinjëve, pa hapur kockën e gjoksit. Kjo teknikë është një teknikë më e përshtatshme për operacionin bajpas që bëhen në damrët në pjesën e përparme të zemrës. Është shumë e vështirë për të arritur venat që ushqejnë pjesën e pasme të zemrës.Për këtë arsye nuk është i përshtatshëm për çdo pacient.Përsëri në këtë operacion,struktura vaskulare duhet të jetë e përshtatshme për të bërë bypass në zemrën që rreh.

Është një teknikë pjesërisht e re. Kryerja e kësaj operacioni është bërë më e lehtë me instrumentet e reja të zhvilluar në vitet e fundit. Sidoqoftë, është akoma një operacion që ende nuk ka rezultate afatgjata dhe mund të zbatohet vetëm në një numër të kufizuar të pacientëve.

Nga merren damarët e përdorura në Kirurgjinë Bypass të Arterieve Koronare?

Enët e përdorura në operacionet e bajpasit koronar janë dy llojesh. Shartimi i arterieve dhe shartimi i venave.Damarët  që ne i quajmë arterie janë enët që mbajnë gjak të pastër në trupin tonë. Ndërsa venat janë enët që transportojne gjak të papastër. Në përgjithësi, shartimi i arterieve janë enë me cilësi më të mirë se sa shartimi i  venave. Me fjalë të tjera, nivelet e ri-kalcifikimit-okluzionit kanë probabilitet te ndodhin më pak se  në shartimet e arterieve.

Ne marrim graftët arterialë që përdorim në operacionet bajpas ose nga pjesa e prapme e kockës së gjoksit (arteria mamarian) ose nga krahu (arteria radiale). Ne heqim shartimet e venave nga këmba (vena safene). Ekzistojnë një larmi detajesh teknike që përcaktojnë se cili shartim duhet të përdoret për secilin pacient.

Cilët duhet te bëjnë Operacion Koroner Bypass?

Ekzistojnë dy enë koronare, e djathta dhe e majta, që çojnë gjak në zemrën tonë. Ka degë anësore që e kanë origjinën nga këto dy venat kryesore. Përafërsisht 70% e zemrës sonë furnizohet nga damari i  majtë. Okluzionet e damarit kryesor , të cilat janë okluzione afër origjinës së damarit  dhe  ngushtimit të damarit  përgjatë gjatësisë së saj,përfitojnë më shumë nga bajpasi. Përveç kësaj, pacientët me diabet dhe disfonksion të tkurrjes së zemrës përfitojnë më shumë nga operacioni baypass.

Për sa kohë mbas Operacionit Bypass shërohem?

Operacionet e bajpasit koronar janë operacione shumë premtuese për sa i përket rezultateve të tyre. Pacientët ndiqen në njësinë e kujdesit intensiv deri në një ditë pas operacionit, në varësi të gjendjes së tyre. Ata pastaj dalin nga spitali pasi mbahen nën vëzhgim  për 4-5 ditë. Shërimi i plotë zgjat 3-4 javë.

Çfarë duhet të kem kujdes pas operacionit?

Më e rëndësishmja është shërimi i shëndetshëm i plagëve. Bashkimi i kockave të gjoksit është një proçes që zgjat rreth 2-3 javë. Gjatë kësaj kohe, është e rëndësishme të vishni korsenë e gjoksit dhe të parandaloni çdo ndikim në zonën e gjoksit. Përveç kësaj, është e rëndësishme të shmangni mjedise të mbushura me njerëz për të parandaluar zhvillimin e infeksionit dhe të mbani nën kontroll nivelet e sheqerit në gjak nëse keni diabet.

A do të vazhdoj të përdor ilaçe pas operacionit?

Po, do të ketë ilaçe që duhet të përdorni. Bërja e operacionit bajpas nuk parandalon kalcifikimin vaskular themelor. Përveç kësaj, është e rëndësishme të kontrollohen faktorët e rrezikut që shkaktojnë kalcifikimin vaskular në mënyrë që enë e reja të bëra  bajpas të qëndrojnë të hapura për një kohë më gjatë. Për këtë arsye, ju duhet të përdorni ilaçet tuaja të tensionit, nëse jeni diabetik ilaçet e diabetit, ilaçet që duhet të përdorni për nivele të larta të yndyrës në gjak dhe holluesite gjakut duhen përdorur  gjatë gjithë jetës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *