SËMUNDJET E VENAVE

February 26, 2021 0 Comments

Enët e gjakut  që sigurojnë kthimin e gjakut të pisët të trupin tonë në zemër quhen vena. Në veçanti, kthimi i gjakut tonë të papastër te pjeses se poshtme te trupit në zemër tregon veçori për shkakt të gravitetit. Strukturat që ne i quajmë valvula në venat tona funksionojnë në mënyrë të drejtuar dhe sigurojnë që rrjedha e gjakut të bëhet nga këmba në zemër. Njëkohësisht, muskujt përreth këtyre venave ndihmojnë në pompimin e rrjedhjes së gjakut nga këmbët në zemër.

Si rezultat i përkeqësimit të këtyre valvulave në venat tona, gjaku i ndotur rrjedh mbrapa me efektin e gravitetit dhe çon në shfaqjen e asaj që ne e quajmë “pamjaftueshmëri venoze”.

Pse valvulat dështojnë?

Ka shumë arsye. Arsyet kryesore janë:

  • Gjenetike
  • Gjinia (më e zakonshme tek gratë)
  • Shtatzënia
  • Qëndrimi në këmbë për një kohë të gjatë
  • Mosbalancimi hormonal
  • Kilo

A janë pamjaftueshmëria venoze dhe venat varikoze e njëjta sëmundje?

Ato nuk nënkuptojnë saktësisht të njëjtën gjë. Variçet mund të përshkruhen si zgjerim i venave sipërfaqësore. Pamjaftueshmëria venoze mund të zhvillohet te pacientët edhe pa praninë e variçeve.

VARİÇET

Është një sëmundje shumë e zakonshme në shoqëri. Mund të përshkruhet si zgjerimi sipërfaqësor i venave të ekstremitetit të poshtëm. Në fazën e parë të sëmundjes, zgjerimet shihen kryesisht në nivelin kapilar, ndërsa në fazat e mëvonshme, zgjerimet ndodhin në venat më të trasha. Në fazën më të përparuar, plagët e hapura të quajtura “ulçer” ndodhin veçanërisht në anët e brendshme të këmbës.

Dhimbja, edema dhe ngërçet janë simptoma të zakonshme në pacientët me variçe. Diagnoza përfundimtare bëhet nga “ultrasonografia doppler”. Trajtimi planifikohet sipas gjetjeve të ultrasonografisë doppler. Në përgjithësi, në pacientët me ankesa të spikatura estetike, preferohet trajtimi mjekësor (skleoterapia) ose aplikimet me lazer për kapilarët, në rast të zgjerimit të venave më të trasha, përdoren metodat ndërhyrëse (laseri ose radiofrekuenca) ose metodat kirurgjikale.

Skleoterapia me shkumë:

Zgjerimi i kapilarëve (vena merimangë dhe retikulare) është forma më e thjeshtë e venave me variçe dhe shihet afërsisht në 70-80% të grave rreth moshës 30 vjeç. Numri i tyre rritet me kalimin e kohës. Në këta pacientë, ultrasonografia doppler duhet të kryhet patjetër para trajtimit dhe duhet të kontrollohet nëse ka ndonjë pamjaftueshmëri në një enë më të madhe që nuk mund ta shohim nga jashtë. Nëse bëhet fjalë për një situatë të tillë,ajo venë duhet të trajtohet së pari, dhe pastaj të fillojë trajtimi për kapilarët.

Procedura e skleoterapisë me shkumë kryhet në seanca duke injektuar lokalisht sasi të caktuara të ilaçeve në venën përkatëse. Fashimi me presion dhe çorapet aplikohen për 2-3 ditë pas procedurës. Procedura është përgjithësisht pa dhimbje dhe mund të ketë skuqje dhe kruajtje pas procedurës. Përafërsisht 20% e pacientëve kanë njolla kafe (pigmentim i shtuar) në zonën e procedurës. Edhe pse kjo situatë mund të jetë e përhershme, ajo zakonisht zhduket me kalimin e kohës.

Flebektomi ambulatore:

Venat e zgjeruara që janë më të trasha se kapilarët dhe që shfaqen nga jashtë quhen “pake”. Megjithëse skleroterapia me shkumë mund të aplikohet për trajtimin e pakeve, heqja e atyre enëve me prerje të vogla nën anestezi lokale mund të jetë një mundësi më e përshtatshme për shkak të sasisë së tepruar të ilaçeve që do të përdoret dhe efekteve anësore të tyre. Me këtë metodë, qepjet nuk përdoren dhe plaga shërohet shpejt. Pacienti mund të kthehet menjëherë në jetën e tij të përditshme.

Terapia e ablacionit endovenoz

Procesi i eleminimit të venës kryesore sipërfaqësore (vena saphena magna ose vena saphena parva) që shkakton variçet duke përdorur energjinë me lazer ose radiofrekuencë quhet “ablacion endovenoz”. Kjo metodë është përdorur gjerësisht në vitet e fundit dhe ka zvogëluar shumë vendin e operacioneve klasike të venave me variçe. Kur zgjidhet pacienti i duhur, niveli i suksesit është i ngjashëm në krahasim me kirurgjinë klasike.

Procedura kryhet nën qetësim, nën një lloj anestezie lokale të quajtur anestezi tumeshente, në një mjedis steril. Gjatë procedurës gjenden vena saphena magna ose vena saphena parva, të cilat tregojnë pamjaftueshmëri me ultrasonografinë doppler dhe tubi i hollë që do të japë energji lazer ose radiofrekuence futet përmes këtij damari, dhe  thahet damari nga zona e ijëve deri në pjesën e poshtme të gjurit.Ndërhyrja është afatshkurtër dhe çorapet me presion zbatohen pas procedurës. Pacientët zakonisht ecin brenda 1-2 orësh dhe të nesërmen kthehen në jetën e tyre normale.

Cilat janë avantazhet e metodave laser ose radiofrekuencë?

Ankesat për mavijosje dhe dhimbje që shihen në operacionin klasik të venave me variçe janë shumë më pak të zakonshme kur zbatohen metoda lazer ose radiofrekuencë. Pacientët mund të kthehen në jetën e tyre të përditshme në një kohë shumë më të shkurtër.

Lazer veya Radyofrekans kateteri damar içerisine yerleştirildikten sonra kasık bölgesine kadar ilerletilir ve tekrardan geriye çekilerek damar kurutulur.

Pasi vendoset kateteri i lazerit ose radiofrekuencës në venë, shtyhet  në zonën e ijeve dhe  duke e tërhequr përsëri vena thahet.

Kirurgjia klasike:

Meqenëse shkalla e suksesit të trajtimit të ablacionit endovenoz do të jetë e ulët në pacientët që kanë “maja” të përhapura poshtë gjurit dhe kanë diametra të mëdhenj të venës saphena magna dhe vena saphena parva te cilat shkaktojnë venat me variçe, preferohet metoda klasike kirurgjikale.

“Kirurgjia e Venave me Variçe” kryhet me dy prerje të vogla të bëra në ijë dhe në rajone të kyçit nën anestezi të përgjithshme. Vena Safena Magna ose Parva hiqet me ndihmën e një teli,ndërsa degët anësore të quajtura pake hiqen me prerje të vogla. Operacioni është afatshkurtër, pas së cilës këmba mbështillet me një fashë elastike. Pacientët zakonisht kthehen në jetën e tyre normale brenda 2-3 ditësh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *